map_brazil

Handige Informatie

Geografie
Brazilië heeft een fascinerende geografie. Thuisbasis van de Amazone-regenwoud, evenals de Braziliaanse hooglanden en de uitgestrekte kustlijn; Brazilië heeft een totale oppervlakte van 8.500.000 km2. Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld en beslaat bijna de helft van het hele Zuid-Amerikaanse continent. De kustlijn strekt zich uit over 7491 km en blijft een belangrijke toeristische attractie voor het land. De kust is gevormd door mangroven, lagunes, duinen en spectaculaire koraalriffen.

Beste reistijd
De beste tijd om naar Brazilië te bezoeken is van april tot juni en augustus tot oktober. Beslissen over de beste tijd om naar Brazilië te bezoeken hangt sterk af van waar de bestemming naartoe gaat. In Rio de Janeiro zijn de weersomstandigheden tijdens de winter (mei tot september) zoals die van een Noord-Europese zomer. In São Paulo is het dan meer als een Noord-Europese herfst en in de zuidelijke staten en verder naar het zuiden kan het erg koud zijn. De zwaarste regen is van november tot maart in Rio de Janeiro en São Paulo, en van april tot augustus rond Recife. Het regenseizoen in het noorden en Amazônia kan beginnen in december en is de zwaarste van maart tot mei. Zomertijd omstandigheden zijn over het hele land tropisch, hoewel de temperatuur zelden 40 °C bereiken. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur neemt gestaag toe van zuid naar noord.

Tijdverschil
Er zijn drie tijdzones in Brazilië: Brasília Time, Amazon Time en Fernando de Noronha archipel Time. De tijdzone die geldt voor de belangrijkste toeristische bestemmingen in Brazilië (zoals Rio de Janeiro en Sao Paolo) is Brasilia Time (BRT), dat is 3 uur later dan Greenwich Mean Time (GMT-3). Het tijdsverschil tussen Brazilië en Nederland is in onze zomer 5 uur en in de winter 4 uur vroeger.

Taal
De officiële taal van Brazilië is Portugees, maar in toeristische gebieden worden Engels en Spaans meestal wel gesproken.

Reisdocumenten
Een geldig (Nederlands) paspoort is nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Wanneer u niet langer dan drie maanden in Brazilië blijft, is een visum niet nodig. Voor alle andere nationaliteiten, adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Brazilië.
Reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Ook kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Maak een kopie van uw paspoort en reispapieren en bewaar deze kopie’s bij uw bagage of sla hem op in uw email. Mocht u uw reisdocumenten onverhoopt kwijtraken, hebt u in ieder geval nog een kopie.

Veiligheid
Brazilië heeft een reputatie als een nogal gevaarlijke bestemming en dat is niet geheel onverdiend. Wees waakzaam, vooral voor en tijdens de feestelijke en carnaval periodes. Gebruik uw gezonde verstand tijdens het reizen in Brazilië, net zoals u zou doen op een andere locatie.

• Neem de normale voorzorgsmaatregelen ter beschermening tegen zakkenrollers.
• Draag een kopie van identificatiedocumenten. Houd originelen en uw waardevolle spullen in de kluis van uw hotel.
• Wees behouden met het dragen van sieraden, horloges, camera’s etc.
• Draag geen grote hoeveelheden contant geld.
• Houd koffers en bagage goed in de gaten.
• Gebruik geen koffers, tassen of sac packs uit te voeren op je rug.
• Wisselen geen geld op straat.
• Loop ‘s nachts niet rond door gebieden met slechte verlichting of zonder begeleider.

Betalingsmogelijkheden
De officiële munteenheid van Brazilië is de Real. US Dollars zijn de meest geaccepteerde buitenlandse valuta. Geldwisselfaciliteiten zijn beschikbaar op luchthavens, banken en wisselkantoren. Het is aan te raden om bankbiljetten in kleinere coupures te vragen, want er is vaak een gebrek aan wisselgeld. Geldautomaten zijn beschikbaar in alle grote steden, hoewel er soms problemen met het opnemen van geld. De meest geaccepteerde creditcards in Brazilië zijn Visa, Diners en American Express (Mastercard is niet gebruikelijk). Een combinatie van contanten en kaarten is het beste.

Vervoer
• Bus. Reizen met een lokale bus is een van de beste manieren om een stad te leren kennen. Lokale busdiensten zijn redelijk netjes. Het openbaar vervoer kan verstoord raken tijdens perioden van onrust. Wees waakzaam bij het gebruik van het openbaar vervoer, met name in de spits komt kleine criminaliteit veel voor.
• Rijden op de weg. Brazilië kent een hoge aantal verkeersongevallen. In veel plattelandsgebieden is de kwaliteit van de wegen ver weg van de hoofdwegen slecht, en de rijvaardigheden, met name vrachtwagens en bussen, is laag.
• Vliegreizen. Gebruik altijd erkende nationale luchtvaartmaatschappijen. Er gebeuren ongevallen met lichte slecht onderhoud vliegtuigen.
• Taxi’s. Gebruik alleen taxi’s met een licentie. Er zijn taxi´s met licentie te vinden bij de vele erkende taxistandplaatsen rond Braziliaanse steden.
• Treinreizen. Zowel Rio en Sao Paulo hebben een uitstekende metro-systemen. De rail infrastructuur is beperkt.
• Bootreizen. Wees op uw hoede met veiligheidsprocedures aan boord van schepen. Boot ongevallen op de Amazonerivier zijn niet ongewoon.

Tijdens het reizen met het openbaar vervoer, bescherm kostbaarheden door ze dicht op het lichaam te dragen. Een hangslot aan uw zak kan al dienen als een enorme afschrikmiddel voor mogelijke dieven. Op langere busritten zorg voor voldoende water en snacks. Op busstations of bushaltes wees altijd alert voor zakkenrollers en tasjesdieven.

Electriciteit
De voltage in Brazilië kan zowel 110V of 220V zijn . Het type stekker is ofwel een Amerikaanse stijl 2-pins platte stekker of een Europese ronde 2-pins stekker. Wij raden u aan een stekker en / of spanning adapter mee te nemen.

Mobiele bellen
Als u een (alleen GSM) mobiele telefoon meeneemt naar Brazilië,, zal het alleen werken als uw provider roaming biedt. Brazilië maakt gebruik van GSM 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz frequentie, dus check, of uw mobiele telefoon deze ondersteunt (oudere Europese telefoons niet).

Internet
Internet is algemeen beschikbaar in heel Braziliè, bijna alle hotels hebben voor een goede en gratis draadloos internet (WIFI).

Gezondheid &Vaccinaties
Informeer bij uw huisarts voor medisch advies voordat u op reis gaat naar Brazilië. Zorg ervoor zorgen dat u alle van de juiste vaccinaties krijgen. Ter referentie; tetanus, difterie, polio, tyfus, hepatitis A (voor een verblijf van meer dan 4 weken) en hepatitis B (voor een verblijf van meer dan 3 maanden) wordt aanbevolen.

Het kraanwater in Brazilië is niet veilig om te drinken, drink dus alleen mineraalwater uit een fles en het is verstandig om ijsblokjes in dranken en salades die in onhygiënisch water zijn gewassen te voormijden.

Neem een kleine reisapotheek mee daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Kleding
Als u van plan bent om te reizen in verschillende regio’s van Brazilië te reizen, moet u strandkleding, lichte kleding, licht warme kleding, thermisch ondergoed en een winterjas inpakken! In Rio of de kustgebieden tijdens Braziliaanse lente, zomer of herfst, zult u alleen casual, lichte warme kleding nodig hebben. In de zomer is vrij warm en vochtig in Brazilië. Shorts, jeans, t-shirts, en sport shirts zijn gangbare. In de winter, zult u misschien een lichte trui of jas nodig hebben als het wat kouder wordt. Ook kunnen uitstapjes naar de bergen koeler zijn, gedurende elk moment van het jaar. Pak een sport jas, broek en kleding schoenen in als u van plan bent om een aantal van de chique nachtclubs of restaurants te bezoeken. Mensen dragen alleen stropdassen en pakken voor zakelijke gelegenheden en bruiloften.

Shopping
Brazilië is een geweldige plek om te winkelen voor diamanten en smaragden, gouden en zilveren sieraden en lederen goederen, waaronder jassen, tassen en schoenen. Als u op zoek bent naar de laatste mode, dan is prestigieus Rio de plek om te winkelen voor de kleding en badmode volgens de laatste mode. Populaire souvenirs om mee naar huis te nemen zijn keramiek, speksteen houtsnijwerk en houten ornamenten. Het is gebruikelijk om te onderhandelen in Brazilië, behalve in de chique winkels die hebben vaste prijzen.

De Rio Carnival
De Rio Carnival is het grootste feest in de wereld, in februari van elk jaar, op het hoogtepunt van de Braziliaanse zomer. Carnaval wordt overal gevierd in Brazilië, maar in Rio de Janeiro, is het een fantastisch spektakel van de kleur, muziek, en het feestende Braziliaanse volk. Er zijn elke avond Carnival Balls en gratis straatparades in verschillende gebieden.

Adressen
Ambassade van de Federale Republiek Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD ‘S-Gravenhage
Tel: (+31) 70 302 39 59
Fax: (+31) 70 302 39 50
Email: brasemb.haia@itamaraty.gov.br
Website: haia.itamaraty.gov.br

Netherlands Embassy in Brasília
SES – Quadra 801
Lote 05
70405-900 Brasília
Tel: (+55) 61 3961 3200
Fax: (+55) 61 3961 3234
Email: bra@minbuza.nl

Search our website

Our Destinations