map_ecuador

Handige Informatie

Geografie
Ecuador is het tweede kleinste Zuid-Amerikaanse land, gelegen op de evenaar. Het land heeft een zeer brede klimaat. De vier belangrijkste regio’s van het land zijn La Sierra (hooglanden), La Costa (Kust laaglanden), El Oriente (Amazonegebied) en de Galapagos Eilanden en elk van hen heeft verschillende temperaturen, klimaten en seizoenen.

Beste reistijd
Er is geen echte zomer en winter in Ecuador. Het weer varieert in het algemeen door geografische verschillen en temperaturen bepaald meer hoogte. De warmste en droogste maanden in de sierra zijn juni tot september. Buiten deze maanden, het typische sierra weer biedt zonnige, heldere ochtenden en bewolkt, vaak natte, middagen. In de Oriente, kun je verwachten dat het weer warm, vochtig en regenachtig het hele jaar door. In de laaglanden het kan bijzonder warm zijn op heldere dagen, met temperaturen van 30°C. De kust heeft de meest duidelijke natte en droge seizoenen, en de beste tijd om te bezoeken is van december tot april. Van mei tot november is het vaak bewolkt en relatief koel, vooral in het zuiden, met minder kans op neerslag. De Galápagos klimaat heeft warme, zonnige dagen afgewisseld met de heftige zware regenbuien van januari tot juni. Voor de rest van het jaar is het droog en bewolkt weer.

Tijdverschil
Het officiële tijdverschil is 5 uur later dan Greenwich Mean Time (GMT-5). Het tijdsverschil tussen Ecuador en Nederland is in onze zomer 7 uur en in de winter 6 uur vroeger.

Taal
De officiële taal van Ecuador is Spaans, maar Quechua, een Inca taal, wordt gesproken door de Indiaanse bevolking. Engels is de meest gesproken vreemde taal onder toeristische service aanbieders en professionals.

Reisdocumenten
Een geldig (Nederlands) paspoort is nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Wanneer u niet langer dan drie maanden in Ecuador blijft, is een visum niet nodig. Voor alle andere nationaliteiten, adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Ecuador.
Reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Ook kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Maak een kopie van uw paspoort en reispapieren en bewaar deze kopie’s bij uw bagage of sla hem op in uw email. Mocht u uw reisdocumenten onverhoopt kwijtraken, hebt u in ieder geval nog een kopie.

Veiligheid
Ecuador heeft een hoog percentage aan gewelddadige criminaliteit en de toeristen zijn doelwit. Zakkenrollen en andere kleine diefstallen zijn gebruikelijk in Ecuador. Maar criminaliteit omvatten ook moord, gewapende overval, ontvoering en aanranding in toeristische bestemmingen en in verafgelegen gebieden. U moet uiterst waakzaam en voorzichtig zijn, vooral bij aankomst in het land. Neem verstandige voorzorgsmaatregelen:

• Neem de normale voorzorgsmaatregelen ter beschermening tegen zakkenrollers.
• Draag een kopie van identificatiedocumenten. Houd originelen en uw waardevolle spullen in de kluis van uw hotel.
• Wees behouden met het dragen van sieraden, horloges, camera’s etc.
• Draag geen grote hoeveelheden contant geld.
• Houd koffers en bagage goed in de gaten.
• Gebruik geen koffers, tassen of sac packs uit te voeren op je rug.
• Wisselen geen geld op straat.
• Loop ‘s nachts niet rond door gebieden met slechte verlichting of zonder begeleider.

Betalingsmogelijkheden
Ecuador maakt gebruik van de Amerikaanse dollar als munteenheid. Amerikaanse dollarbiljetten zijn de enige papieren geld geaccepteerd, maar Ecuador produceert ook zijn eigen munten en accepteert zowel deze en Amerikaanse munten. Neem geen $100 biljetten naar Ecuador, banken kunnen deze niet wisselen in kleine coupures, omdat alleen de centrale bank dit mag doen. Veel kleine bedrijven zullen problemen hebben met het wisselen van $20 bij het doen van een kleine aankoop. Reis in landelijke gebieden met kleine coupures (niet groter dan $10). In grote steden zijn geldautomaten beschikbaar. Neem contact op met uw bank voor u van huis vertrekt.

Vervoer
• Bus. Busetas (22 zits minibussen) overbruggen snel lange afstanden. Houd uw paspoort gereed bij het reizen met de bus, want er zijn frequente politiecontroles aan de rand van de steden, in het bijzonder als u reist tussen twee steden. Vermijd het nemen van nachtbussen door de Guayas provincie, deze routes worden zeer geliefd bij kapers.
• Vliegtuig. Ecuador heeft een efficiënter luchtvervoer systeem dan de meeste andere Andeslanden. Bijna alle vluchten beginnen of eindigen in Quito of Guayaquil.
• Taxi’s. Taxi’s zijn er in overvloed, goedkoop en overal beschikbaar. Het belangrijkste is om een geregistreerde taxi’s te gebruiken. Geregistreerde taxi’s in Ecuador zijn geel, met cabine nummer op de voorruit en zijdeuren op een oranje bordje.
• Treinreizen. Er is geen internationale treinverbinding. De nationale spoorlijn van Quito naar Guayaquil wordt naar verluidt herbouwd, maar bepaalde delen zijn open voor toeristen, zoals van Alausi naar Nariz del Diablo.

Tijdens het reizen met het openbaar vervoer, bescherm kostbaarheden door ze dicht op het lichaam te dragen. Een hangslot aan uw zak kan al dienen als een enorme afschrikmiddel voor mogelijke dieven. Op langere busritten zorg voor voldoende water en snacks. Op busstations of bushaltes wees altijd alert voor zakkenrollers en tasjesdieven.

Electriciteit
De voltage in Ecuador is 120V. Het type stekker is ofwel een Amerikaanse stijl 2-pins platte stekker of een Europese ronde 2-pins stekker. Wij raden u aan een stekker en / of spanning adapter mee te nemen.

Mobiele bellen
Als u een (alleen GSM) mobiele telefoon meeneemt naar Ecuador, zal het alleen werken als uw provider roaming biedt. Ecuador maakt gebruik van GSM 850 MHz en 1900 MHz frequentie, dus check, of uw mobiele telefoon deze ondersteunt (oudere Europese telefoons niet).

Internet
Internet is algemeen beschikbaar in heel Ecuador, bijna alle hotels hebben voor een goede en gratis draadloos internet (WIFI).

Gezondheid &Vaccinaties
Informeer bij uw huisarts voor medisch advies voordat u op reis gaat naar Brazilië. Zorg ervoor zorgen dat u alle van de juiste vaccinaties krijgen. Ter referentie; tetanus, difterie, polio, tyfus, hepatitis A (voor een verblijf van meer dan 4 weken) en hepatitis B (voor een verblijf van meer dan 3 maanden) wordt aanbevolen.

Het kraanwater in Ecuador is niet veilig om te drinken, drink dus alleen mineraalwater uit een fles en het is verstandig om ijsblokjes in dranken en salades die in onhygiënisch water zijn gewassen te voormijden.

Neem een kleine reisapotheek mee daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Kleding
Het klimaat van de Galápagos eilanden is meestal aangenaam. Breng een windjack en een lichte trui. En ook een zwemkleding en wat zonbescherming. Zonnestralen kunnen vrij sterk zijn langs de evenaar. Het weer in het Amazonegebied is erg vochtig en warm. Breng één of twee truien mee voor de wat kille nachten. Zorg voor kleding met relatief sneldrogende materiaal, het kan echt vochtig en soms valt er een regenbui, vooral van maart tot september. Breng ook veel katoenen sokken, een goede kwaliteit regenjas of een waterdichte poncho en een grote dikke plastic zak.
Voor het bezoeken van de Andes is licht wol ideaal en een warme jas is meestal nodig in de hooglanden na de zonsondergang. Breng comfortabele schoenen mee om te wandelen of een goede wandelschoenen als u van plan bent om een trekking te doen. Als u van plan bent een bezoek te brengen aan het Cotopaxi Nationaal Park of andere plaatsen op grote hoogte, is het raadzaam om een dikke trui en een jas mee te nemen. Vergeet niet dat hoe hoger u bent, hoe kouder het weer wordt.

Adressen
Ecuadorian Embassy in The Hague
Koninginnengracht 84
2514 AJ S-Gravenhage
Netherlands
Tel: (+31) 70 346 95 63
Fax: (+31) 70 365 8910
Website: www.embassyecuador.eu
E-mail: info@embassyecuador.eu

Netherlands Embassy in Quito
Ecuador Edificio World Trade Center
Av. 12 de Octubre 1942 y Cordero Torre A
Piso 1 P.O. Box 17-21-1384 Quito
Ecuador
Tel: (+593) 2-222 9229
Fax: (+593) 2-256 7917
Website: www.embajadadeholanda.com
E-mail: nlgovqui@embajadadeholanda.com

Search our website

Our Destinations