map_chile

Handige Informatie

Geografie
Chili is een smal, ongelooflijk lange, slangachtige land met vele contrasten, van groene wijngaarden naar droogste woestijn, diepe fjorden en torenhoge met sneeuw bedekte vulkanen. De ongebruikelijke geografie van Chili beslaat meer dan 5,000km van de Zuid-Pacifische Oceaan kust. Het land is bijna 4,400km lange maar nauwelijks meer dan 160km op zijn breedste punt.

Beste reistijd
De geografische en klimatologische diversiteit van Chili maakt het een ideaal land om het gedurende het hele jaar te bezoeken. De beste tijd om Chili te bezoeken is november-maart, wanneer het voorjaar en de zomer is. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en er is weinig neerslag. Afhankelijk van waar u naartoe wilt, zijn soms andere periodes beter dan anderen. De Atacama woestijn in het noorden is het hele jaar door warm. Het centrale gebied van Chili heeft een gematigd klimaat met verschillende seizoenen. De beste tijd om dit te bezoeken is tijdens de lente van september tot november, en de herfst van maart tot mei. In Patagonië en het Lake District (van Puerto Varas naar het zuiden), is de beste tijd om het te bezoeken tijdens de zomer, van oktober tot maart, tenzij u naar de skipistes wilt, dan is het ski-seizoen juni-augustus.

Tijdverschil
Het officiële tijdverschil is 3 uur later dan Greenwich Mean Time (GMT-3). Het tijdsverschil tussen Chili en Nederland is in onze zomer 6 uur en in de winter 4 uur vroeger.

Taal
De officiële taal in Chili is het Spaans. Engels is gebruikelijk in grote steden. Het personeel in hotels, restaurants, en gidsen bij toeristische locaties spreken goed Engels.

Reisdocumenten
Een geldig (Nederlands) paspoort is nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Wanneer u niet langer dan drie maanden in Chili blijft, is een visum niet nodig. Voor alle andere nationaliteiten, adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Chili.
Reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Ook kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Maak een kopie van uw paspoort en reispapieren en bewaar deze kopie’s bij uw bagage of sla hem op in uw email. Mocht u uw reisdocumenten onverhoopt kwijtraken, hebt u in ieder geval nog een kopie.

Veiligheid
Chili is een veilige reisbestemming. Maar in Santiago, zakkenrollen komt voor. Gebruik uw gezond verstand tijdens het reizen in Chili, net zoals u zou doen op een andere locatie.

• Neem de normale voorzorgsmaatregelen ter beschermening tegen zakkenrollers.
• Draag een kopie van identificatiedocumenten. Houd originelen en uw waardevolle spullen in de kluis van uw hotel.
• Wees behouden met het dragen van sieraden, horloges, camera’s etc.
• Draag geen grote hoeveelheden contant geld bij u.
• Houd koffers en bagage goed in de gaten.
• Draag geen koffers, tassen of rugzakken op uw rug.
• Wisselen geen geld op straat.
• Loop ‘s nachts niet rond door gebieden met slechte verlichting of zonder begeleider.

Betalingsmogelijkheden
De valuta in Chili is de Chileense peso. Chili heeft een overvloed aan banken en geldautomaten in de grote steden. In Patagonië, ten zuiden van Puerto Montt, geldautomaten zijn schaars en creditcards worden niet zo algemeen geaccepteerd, dus neem contant geld mee. Paaseiland en San Pedro de Atacama hebben geldautomaten, maar soms is het contant geld op.

Vervoer
Reizen in Chili is eenvoudig, comfortabel en in vergelijking met Europa, goedkoop.

• Vliegen. Chili is een land van bijna onvoorstelbare afstanden. Vliegen is veruit de snelste en meest handige manier om zowel de noordelijke en zuidelijke regio’s in een reis te bezoeken.
• Bus. De Chileense lange afstand bussen bieden een uitstekende service, veel beter dan hun Europese of Noord-Amerikaanse tegenhangers, vooral dankzij de enorme hoeveelheid beenruimte, frequente vertrektijden en flexibele routes.
• Micros. Lokale bussen, die stadscentra verbinden met voorsteden en nabijgelegen dorpen.
• Colectivos. Gedeelde taxis werken langs een vaste route met vaste tarieven, over het algemeen iets duurder dan de lokale bussen.
• Taxis. Gewoonlijk zwart met een gele dak. Buitenlanders zijn vaak te veel in rekening brengen, dus controleer of de meter aan staat voordat u een reis begint en vraag voor een indicatie van de prijs, indien mogelijk, in het Spaans.
• Auto. De meeste bezoekers komen naar Chili voor de woestijn gebieden, die vaak moeilijk en soms onmogelijk, te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid, kunt u beter een auto huren.
• Boot. Ten zuiden van Puerto Montt, waarbij het vasteland veranderd in een archipel, bestaat een netwerk van veerboten die werken tussen de fjorden, inhammen en kanalen tot ver naar het zuiden van Chili.
• Trein. Chili ooit bezat een enorm netwerk van spoorwegen. Nu de hoogtijdagen voorbij zijn, opereren er geen nationale spoorlijnen ten noorden van Santiago, en welke lijnen ten zuiden van de hoofdstad zijn niet in staat om te concurreren met de snelheid, de prijzen en de stiptheid van bussen.

Tijdens het reizen met het openbaar vervoer, bescherm kostbaarheden door ze dicht op het lichaam te dragen. Een hangslot aan uw zak kan al dienen als een enorme afschrikmiddel voor mogelijke dieven. Op langere busritten zorg voor voldoende water en snacks. Op busstations of bushaltes wees altijd alert voor zakkenrollers en tasjesdieven.

Elektriciteit
Het voltage in Chili is 220 Volt. In de meeste stopcontacten passen stekkers met twee of drie (geaarde) platte polen en stekkers met twee dunne ronde polen. Echter, raden wij u aan een stekker en / of spanning adapter mee te nemen.

Mobiel bellen
Mobiel bellen is inmiddels standaard geworden in Chili. Dekking is vooral beperkt tot de grote steden en langs de Panamericana. Als u een (alleen GSM) mobiele telefoon meeneemt naar Chili, zal het alleen werken als uw provider roaming biedt. Chili maakt gebruik van GSM 1900 frequentie, dus check, of uw mobiele telefoon deze ondersteunt (oudere Europese telefoons niet).

Internet
Internet is algemeen beschikbaar in heel Chili, bijna alle hotels hebben voor een goede en gratis draadloos internet (WIFI). Internet cafe’s zijn in de grote steden gemakkelijk te vinden. Vraag voor de “cafe de Internet.”

Gezondheid &Vaccinaties
Informeer bij uw huisarts voor medisch advies voordat u op reis gaat naar Chili. Zorg ervoor zorgen dat u alle van de juiste vaccinaties krijgen. Ter referentie; tetanus, difterie, polio, tyfus, hepatitis A (voor een verblijf van meer dan 4 weken) en hepatitis B (voor een verblijf van meer dan 3 maanden) wordt aanbevolen.

Hoewel het kraanwater in Chili de grotere steden algemeen wordt beschouwd als veilig om te drinken, heeft het een hoog gehalte aan mineralen die kunnen leiden tot maagklachten, dus het is veiliger om mineraalwater uit een fles te drinken. Als u buiten de grote steden reist moet u zeker geen kraan water drinken.

Neem een kleine reisapotheek mee daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Kleding
Chili heeft een grote verscheidenheid aan natuurlijke landschappen, van fantastische bergtoppen tot torenhoge gletsjers en van ijsvelden tot aan een van de droogste woestijnen in de wereld. Dit land is ook de thuisbasis van alle vier de seizoenen. Daardoor kan Chili een lastig land zijn de inhoud van uw koffer in te pakken. Deze zal grotendeels afhangen van uw reis en het seizoen.
De sleutel bij het inpakken voor een land met een dergelijke brede temperaturen is: LAGEN. Investeer in een basislaag gemaakt van een goede, stevige en vochtafvoerend materiaal (zoals merino wol). Voeg dan een mid-laag, die kunnen bestaan uit een fleece jas, trui of in koudere klimaten een downtown / coreloft jas. Tenslotte eindigt u de outfit met een waterdichte beschermende jas.

Shopping
Als u gaat winkelen in Chili, hebben de meeste grote winkels vaste prijzen, maar in kleinere winkels en op markten kunt u afdingen. Populaire items om te kopen zijn dekens, wollen tapijten (choapinos), kasjmier truien, aardewerk, lapis lazuli edelstenen en Chileense wijn.

Adressen
Ambassade van de Republiek Chili
Mauritskade 51
2514 HG ‘S-Gravenhage
Tel: (+31) 70 312 3640
Fax: (+31) 70 345 2109
Website: www.gob.cl

Netherlands Embassy in Santiago
Chile Apoquindo 3500
13th floor Las Condes
Santiago, Chile
Tel: (+56) 2 2756 9200
Fax: (+56) 2 2756 9226
Email: lapaz@nlconsulate.com

Search our website

Our Destinations