map_bolivia

Handige Informatie

Beste reistijd
De temperaturen in Bolivia kan drastisch verschillen tussen dag en nacht. In het algemeen is de beste reistijd naar Bolivia tijdens de Boliviaanse winter, van mei tot oktober, waar vooral in de hete en vochtige laagland, het dan koeler en droger is. In de winter de grootste kans op weinig regen, heldere hemel en veel zon. Door de grote hoogte kan het koud zijn in de avonden. Gedurende de dag kan het zonnig en aangenaamd zijn, met temperaturen tussen 12 °C en 20 °C. Maar in de avonduren kan de temperatuur dalen tot onder nul!
Uyuni kan het hele jaar door bezocht worden. Zowel de zomer als de winter hebben hun eigen charme. In de Boliviaanse zomer maanden november tot april is er meer regen en de zoutvlaktes worden overstroomd. Dit is een mooi schouwspel, als in de vlaktes de weerspiegeling van de hemel er boven te zien is.

Tijdsverschil
Het officiële tijdverschil is 4 uur later dan Greenwich Mean Time (GMT-4). Het tijdsverschil tussen Bolivia en Nederland is in onze zomer 6 uur en in de winter 5 uur vroeger.

Taal
De officiële talen van Bolivia is het Castiliaans en alle talen van de inheemse volken. Onder deze zijn de meest voorkomende de Aymara, Quechua en Guarani.

Reisdocumenten
Een geldig (Nederlands) paspoort is nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Wanneer u niet langer dan drie maanden in Bolivia blijft, is een visum niet nodig. Voor alle andere nationaliteiten, adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Bolivia.
Reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Ook kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Maak een kopie van uw paspoort en reispapieren en bewaar deze kopie’s bij uw bagage of sla hem op in uw email. Mocht u uw reisdocumenten onverhoopt kwijtraken, hebt u in ieder geval nog een kopie.

Veiligheid
Bolivia is een veilige reisbestemming. Echter, waar u ook bent, gebruik uw gezonde verstand.

• Neem de normale voorzorgsmaatregelen ter beschermening tegen zakkenrollers.
• Draag een kopie van identificatiedocumenten. Houd originelen en uw waardevolle spullen in de kluis van uw hotel.
• Wees behouden met het dragen van sieraden, horloges, camera’s etc.
• Draag geen grote hoeveelheden contant geld bij u.
• Houd koffers en bagage goed in de gaten.
• Draag geen koffers, tassen of rugzakken op uw rug.
• Wisselen geen geld op straat.
• Loop ‘s nachts niet rond door gebieden met slechte verlichting of zonder begeleider.

Betalingsmogelijkheden
De valuta in Bolivia is de Boliviano. In elke Boliviaanse stad is het mogelijk om Amerikaanse dollars en Euro’s te wisselen voor Bolivianos. Er zijn tal van geldwisselen agentschappen en banken om Bolivianos pinnen, maar in kleinere dorpen zal het moeilijk zijn om geldautomaten te vinden.
Bankopeningstijden: maandag tot vrijdag 08:30 uur tot 12:00uur en 14:30uur tot 18:00uur

Vervoer
Het openbaar vervoer in Bolivia, hoewel in het algemeen veilig, kunnen lastig en onbetrouwbaar zijn. De dienstregelingen in Bolivia zijn niet online beschikbaar en het buspersoneel spreekt vaak geen Engels. De Boliviaanse wegen zijn nog steeds onverhard, waardoor het reizen tussen steden, lang, tumultueuze en hobbelig kan zijn.

• Bussen zijn redelijk frequent en over het algemeen betrouwbaar en rijden in het hele land tussen de grote steden.
• Flotas. Langere busreizen worden meestal uitgevoerd door grote dubbeldekkers genaamd ‘Flotas’, die nieuwer en comfortabeler dan stadsbussen zijn.
• Micros. Kortere busreizen in Bolivia worden uitgevoerd door minibussen. Deze bussen rijden over het algemeen langs een vooraf bepaalde route. Ze vertrekken wanneer de bus vol is en stoppen wanneer een passagier wilt in- of uitstappen.
• Trufis. De trufi (taxi ruta fija of vaste route taxi) is een soort busje / taxi die een vaste route heeft, wordt gedeeld met andere mensen, en pas vertrekt als hij vol is.
• Taxi’s zijn de veiligste manier van vervoer in Bolivia en kan meestal altijd en overal worden opgeroepen.
• Cable Car. Een stedelijke kabelzorgsysteem (‘teleferico’) gebouwd in La Paz werkt op 4000 m boven de zeespiegel, de hoogste kabelbaan ter wereld verbindt La Paz met het nabij gelegen El Alto.
• Vliegen. Vlieg binnen Bolivia om de grote afstanden binnen een korte tijd te overbruggen.
• Treinen. Treinreizen is nu een van de minst populaire vorm van vervoer in het land.

Tijdens het reizen met het openbaar vervoer, bescherm kostbaarheden door ze dicht op het lichaam te dragen. Een hangslot aan uw zak kan al dienen als een enorme afschrikmiddel voor mogelijke dieven. Op langere busritten zorg voor voldoende water en snacks. Op busstations of bushaltes wees altijd alert voor zakkenrollers en tasjesdieven.

Elektriciteit
Bolivia gebruikt over het algemeen 220-230 volt. In sommige oudere gebouwen in La Paz wordt echter nog steeds gebruik gemaakt van 110 volt stopcontacten. De meeste hotels stekkers zijn aangepast aan onze ‘Europese’ plug. Echter, raden wij u aan een reisstekker en / of adapter mee te nemen.

Mobiel bellen
Bolivia maakt gebruik van de GSM 1900 frequentie. Controleer of uw mobiele telefoon deze ondersteunt (oudere Europese telefoons niet).

Internet
Internet is algemeen beschikbaar in heel Bolivia, bijna alle hotels hebben voor een goede en gratis draadloos internet (WIFI).

Gezondheid
Tijdens het reizen naar La Paz (op 3600 meter boven zeeniveau) of andere stad van de Altiplano dient u rekening te houden met de hoogte. Hoewel het zelden tot ernstige gezondheidsproblemen leidt, is het raadzaam om voor minstens één dag te rusten, licht te eten, veel water te drinken tegen uitdroging en voorkom fysieke inspanning. Als u lijdt aan hartproblemen of pijn op de borst moet u uw arts raadplegen voordat u op reis gaat naar La Paz. Coca thee is goed om hoogteziekte te voorkomen en u kunt ook acetazolamide pillen kopen bij de apotheek ter preventie van hoogteziekte. Laat u zich vooraf goed informeren over verschijnselen van hoogteziekte, kijk op de website www.hoogteziekte.info.

Wij raden u aan om alleen mineraalwater uit een fles te drinken en kraanwater niet te drinken. Voorkom ook salades en ongekookte groenten en voorkom het voedsel dat op straat of marktkramen verkocht wordt. Hepatitis, paratyfus en diarree zijn veel voorkomende ziekte.
Neem een kleine reisapotheek mee daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Vaccinaties
Bezoek uw lokale GG&GD, het Tropencentrum, uw huisarts (idealiter 4-6 weken) voor het vertrek van uw reis en laat u informeren over vaccinaties of medicijnen die u nodig heeft voor uw reis naar Bolivia.Voor de actuele stand van zaken verwijzen we u naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Het vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor Bolivia. Bij binnenkomst zal naar uw vaccinatie certificaat worden gevraagd.

Kleding
Aangeraden wordt kleding mee te nemen voor alle weertypes. Waaronder luchtige en lichte kleding (in verband met muskieten) voor aan de kust, T-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding (fleece, eventueel thermisch ondergoed of legging, muts, handschoenen, dikke sokken en een winddichtjack) en minimaal twee a drie lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar). Het beste kunt u werken met verschillende lagen kleding, zodat u iets uit kunt trekken wanneer u het warm krijgt.

Adressen
Embassy of the Plurinational State of Bolivia
Nassauplein 2
2585 EA Den Haag
Tel.: +3170 361 67 07
Fax: +3170 362 00 39
embolned@embassyofbolivia.nl

Nederlandse Consulaat-Generaal in La Paz
Av. Sanchez Lima 2061
Edificio Rosario, piso 7 – Sopocachi
La Paz, Bolivia
Tel: +591 2 2422542
Email: lapaz@nlconsulate.com

Search our website

Our Destinations